Mladí divadelníci predstavili svoje výpovede o súčasnom svete

05.04.2005 Celý región

Kolektívy mladých divadelníkov Domka Združenia saleziánskej mládeže a Viarvuar z Gymnázia Jána Adama Raymana, oba z Prešova, sa predstavili 31. marca na regi...
Kolektívy mladých divadelníkov Domka Združenia saleziánskej mládeže a Viarvuar z Gymnázia Jána Adama Raymana, oba z Prešova, sa predstavili 31. marca na regionálnej prehliadke amatérskych divadelných súborov (DS). Hodnotiaca porota ocenila ich predstavenia ako zaujímavé generačné výpovede.

Členovia DS Domka sa vo svojej inscenácii nazvanej Krížová cesta zamysleli nad otázkami viery v živote súčasného mladého človeka. Text napísala učiteľka z Ľubotíc Martina Baňasová, ktorá sa k súboru vrátila aj ako staronová režisérka. Kolektív gymnaziálnych divadelníkov vedený šesť rokov Irinou Mattovou zahral tiež originálny text, a to svojich rovesníčok Michaely Zakuťanskej a Kataríny Petraškovej pod názvom Smetisko. Ich „ javiskovým problémom„ sa stala hodnotová orientácia mladého človeka.
Metodička Šarišského osvetového strediska v Prešove Dagmar Rusnáková konštatovala, že v okresoch Prešov a Sabinov funguje viac DS, ale termín regionálnej prehliadky s premiérou svojej inscenácie stihli len tieto dva súbory. Tretím, ktorý sa dnes v Prešove nepredstavil, ale porota už jeho dielo videla, je DS pri Mestskom kultúrnom stredisku v Sabinove. Naštudoval hru Jeppe z vŕšku od Ludviga Holberga. Jeho aj porota odporúčala na krajskú súťaž DS, ktorá bude 19. a 20. apríla v Mestskom divadle v Levoči.
(jj)
 

Vyberte región